Doorgaan Annuleren

Toch weer startmenu in Windows 8

03 april 2014 12:13

Microsoft draait de meest controversiële wijziging in Windows 8 terug: het startmenu wordt in ere hersteld. Dat heeft het bedrijf bevestigd tijdens Build, de jaarlijkse conferentie voor Windows-ontwikkelaars.

Het startmenu deed zijn intrede in Windows 95 en bleef zeventien jaar lang een vast en herkenbaar onderdeel van Windows aan de linkerkant van het scherm.

In Windows 8 werd het startmenu plotsklaps verwijderd en vervangen door een groot scherm met kleurrijke app-tegels. Dat kwam Microsoft op veel kritiek te staan. In reactie daarop bracht Microsoft in Windows 8.1 niet het startmenu, maar slechts de startknop terug. Nu gaat Microsoft alsnog overstag met de terugkeer van een echt startmenu.

Wanneer het vernieuwde startmenu precies terugkomt is niet duidelijk. Volgende week brengt Microsoft een update van Windows 8.1 uit, maar daar zit het startmenu in elk geval nog niet in.

Cortana

Microsoft introduceerde verder de virtuele assistent van Windows Phone, genaamd Cortana. Gebruikers kunnen Cortana opdrachten geven met hun stem, waarna het systeem terugpraat en acties uitvoert.

Cortana doet denken aan Apple's virtuele assistent Siri en Google's concurrent Google Now. Allemaal kunnen ze bijvoorbeeld wekkers zetten, afspraken plannen, contactpersonen bellen, zoekopdrachten uitvoeren en tafels in restaurants reserveren.

De naam Cortana is afkomstig uit Microsofts computerspel Halo, waarin een gelijknamig karakter zit. Of en wanneer Cortana Nederlands zal verstaan, is niet bekend, maar in elk geval niet voor 2015.

Apps op nieuwe Xbox

De ontwikkelaars in de zaal reageerden enthousiast op het nieuws dat hun Windows-apps het straks ook doen op de Xbox One. Het is een belangrijke zet in de strijd om de huiskamer.

Tech-bedrijven als Sony, Apple en Microsoft willen graag hét apparaat aan consumenten leveren dat alle entertainment in de huiskamer biedt. Het is lucratief als consumenten hun product gebruiken om bijvoorbeeld films en games te downloaden.

Tegelijkertijd hoopt Microsoft dat apps op Xbox One meer ontwikkelaars naar Windows lokt. Er zijn op het nieuwe Windows relatief weinig apps in vergelijking met Apple en Google. Een ander groot probleem is dat de Xbox One nog niet in de hele wereld beschikbaar is, ook niet in Nederland.


Reacties op dit onderwerp