Doorgaan Annuleren

Microsoft komt met Windows voor in auto's

07 april 2014 08:45

Microsoft heeft een concept van een Windows-versie voor gebruik in auto's laten zien. Het werkt vergelijkbaar met Apple's CarPlay.

Microsoft werkt aan een Windows-versie voor gebruik in auto's. Steve Teixeira van Microsoft gaf tijdens de Build-conferentie een demonstratie van het Windows-autoconcept, zoals is te zien in deze video op Microsofts Channel 9-site (vanaf 25:33). De user-interface lijkt op die in Windows Phone en Windows 8. De werking is vergelijkbaar met Apple's CarPlay: gebruikers mirroren het scherm van hun telefoon of tablet op het touchscreen van het dashboard.

Ontwikkelaars zouden aangepaste Windows-apps voor auto-gebruik moeten maken en die kunnen aanbieden via een appstore, die ook in de auto is te benaderen. De apps moeten zo zijn ontworpen dat ze automobilisten niet te veel afleiden. Gebruikers kunnen apps vastpinnen op het thuisscherm. Het Windows-concept heeft standaard-onderdelen voor radio, kaarten en apps.

Het prototype gebruikt voor het koppelen van het Windows-apparaat met het dashboardscherm de verbindingsstandaard Mirrorlink, die bedoeld is voor gebruik in auto's. Onder meer Nokia's Symbian-toestellen en Sony's Android-toestellen in de Xperia Z-serie ondersteunen Mirrorlink al. Autofabrikanten Volkswagen, Honda, Toyota en Citroen en hifi-producenten Pioneer en Alpine zouden ook werken Mirrorlink-ondersteuning.

Microsoft test de Windows-versie al in de praktijk op een racebaan in Seattle, maar wanneer het beschikbaar komt, is nog niet bekend. Apple en Google zijn Microsoft sowieso voor. Later dit jaar zijn de eerste auto's met Apple's CarPlay te koop. Dat geldt ook voor de eerste auto's met Android aan boord. Google werkt hiervoor samen met autofabrikanten in de Open Automotive Alliance.


Reacties op dit onderwerp