Doorgaan Annuleren

WindowsCenter versie 8 live!

23 juni 2013 19:00

Vandaag is de nieuwe versie van WindowsCenter.nl live gegaan. Het eerste wat opvalt is uiteraard de nieuwe layout die nu volledig de Windows 8 look en feel draagt gecombineerd met de nodige effecten zoals die ook in Windows 8 terug te vinden zijn.
Naast de nieuwe layout zijn er ook de nodige nieuwe functies toegevoegd en een aantal bugs opgelost.

Van XP tot Windows 8


WindowsCenter.nl (voorheen TweakWindows.nl en daarvoor xptune.nl) stond altijd bekend om zijn unieke op Windows gebaseerde layout.
Zo zijn we in 2004 begonnen met XPtune.nl. De website richtte zich destijds nog volledig op Windows XP. Hierop was de layout dan ook aangepast. Volledig in XP stijl.Eind 2005 werd er besloten om te verhuizen naar een nieuwe domeinnaam omdat de website groter werd en zich ondertussen op meer richtte dan alleen Windows XP. Zo wilden we ons ook gaan oriënteren op toekomstige Windows versies (en Windows vista, toen in ontwikkeling onder de codename Longhorn). Hiervoor is destijds ook weer een nieuwe layout ontworpen op basis van Longhorn.
In de tussentijd werd er meer en meer bekend over de opvolger van Windows XP: Vista. We werkten dan ook hard aan een layout die volledig aansloot op het nieuwe besturingssysteem en in 2007 presenteerden we de volledig nieuwe Windows Vista layout voor TweakWindows.nl. Door de sterke gelijkenis met Vista en Aero achtige integratie samen met een werkende sidebar werd dit een erg populaire layout.

De ontwikkeling van de website heeft nooit stilgestaan. Na de Vista layout zijn we druk verder gegaan met ontwikkelen.
Ondertussen werd er meer bekend over de opvolger van Vista: Windows 7. Hierop werd besloten om een layout gebaseerd op Windows 7 te gaan ontwikkelen.
In de jaren tussen 2007 en 2013 zijn er veel verschillende nieuwe layouts ontwikkeld die nooit het daglicht gezien hebben. Er kwam geen layout in de buurt van de Vista layout. Daarnaast speelde tijdsgebrek een rol waarom het lange tijd heeft geduurt voordat er een nieuwe versie kwam.

Rond 2011 en 2012 werd Windows 8 gepresenteerd. Omdat we sterk onder de indruk waren van de Windows 8 en Windows Phone "Metro" layout, hebben we meteen besloten om de volgende layout hierop te baseren.
Eind 2012 werd uiteindelijk een volledig nieuwe website gelanceerd: WindowsCenter.nl.
Deze website was volledig opnieuw ontwikkeld. Zowel de code onder water als de layout waren volledig vernieuwd. Gebruik makend van moderne technieken en aangepast aan de moderne standaarden en browsers.
De layout was gebaseerd op de "Metro" stijl uit Windows 8 en Windows Phone maar leunde vooral sterk op de lichte Xbox interface gecombineerd met de Zune interface.
Echter miste de website de echte Windows (8) look en feel zoals gebruikers dat gewend waren bij voorgaande versies.
Daarnaast ontbraken nog enkele functies en was niet alles even handig in het gebruik.

Niet lang daarna hebben we besloten om het roer weer volledig om te gooien en een nieuwe layout te ontwikkelen: WindowsCenter.nl versie 8!

Wat is er nieuw in versie 8?


Hieronder kun je de belangrijkste vernieuwingen terugvinden.

Nieuwe layout
De layout is volledig vernieuwd om deze een zo goed mogelijke Windows 8 look en feel te geven. Net zoals de Vista layout benaderd deze layout de interface van Windows 8 sterk.
Op het startscherm wordt gebruik gemaakt van tegels zoals we die van Windows 8 kennen, maar in dit geval voor de presentatie van nieuws en content.
Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de nodige overgangseffecten bij het openen van pagina's en bijvoorbeeld Instellingen en Help. Deze effect zijn overigens uit te schakelen bij je account instellingen.

Help informatie
Een van de onderdelen die er ontbrak bij de vorige versie, was de Help. Deze hebben we ditmaal weer geïntegreerd aangevuld met actuele informatie over het starten van topics, plaatsen van content, gebruik van ubb codes et cetera.

Sterk verbeterde zoekfunctie
Zoeken werkt nu beter dan ooit. Bij het zoeken worden de resultaten automatisch gesorteerd op relevantie.

Optimaal gebruik scherm
De website maakt nu optimaal gebruik van de ruimte op het scherm. Geen vaste breedte meer waardoor veel ruimte onbenut blijft en je veel moet scrollen. Tekst en content wordt nu uitgerekt over de hele breedte van het scherm wat het lezen en scrollen ten goede komt.

Vastpinnen op startscherm
Het is nu mogelijk je favoriete onderwerpen en content op het startscherm vast te pinnen. Hierdoor kun je eenvoudig direct vanaf de startpagina naar een topic of bijvoorbeeld een nieuwsitem gaan.

Problemen melden
Links onder in het menu hebben we een functie toegevoegd voor het melden van problemen.
Kom je tips of nieuwsitems tegen die niet werken, niet meer werkende links of afbeeldingen, leden die zich niet aan de regels houden et cetera, dan kun je dit nu handig en snel melden via deze knop.

Wat volgt er nog?


WindowsCenter.nl blijft altijd in ontwikkeling. De komende tijd zal er nog genoeg aangepast en verbeterd worden. Niet alles direct merkbaar, maar er zullen binnenkort ook genoeg nieuwe functies en features geïntroduceerd worden.

Bugs en jouw mening


Natuurlijk zijn we benieuwd naar jouw mening. Daarnaast is het mogelijk dat je nog enkele bugs tegen komt. Alles omtrent de nieuwe layout kun je in dit topic plaatsen. We zullen zoveel mogelijk commentaar en opmerkingen meenemen in toekomstige updates!

Reacties op dit onderwerp