Doorgaan Annuleren

Definitief einde ondersteuning XP

08 april 2014 10:20

Vandaag 8 april staakt Microsoft definitief de ondersteuning van XP. Ondanks het einde van de ondersteuning wordt het systeem nog steeds wereldwijd door zo'n 18 tot 28 procent van de mensen gebruikt. In Nederland is dat aantal 8 procent, ongeveer 1 miljoen mensen.

Windows XP werd uitgebracht in oktober 2001 en is de afgelopen 12,5 jaar immens populair geworden. Op het hoogtepunt was XP te vinden op bijna 80 procent van alle computers.

Microsoft kondigt al jaren aan dat de ondersteuning gaat aflopen, maar desondanks wordt het besturingssysteem nog veel gebruikt.

Naast de thuisgebruikers is het besturingssysteem ook op de zakelijke markt nog steeds populair. Bij de Rijksoverheid draaien nog zo'n 40.000 pc's op Windows XP en ook veel gemeenten gebruiken de onveilige software nog.

Onveilig

Dat de ondersteuning op dinsdag stopt, betekent dat Microsoft geen updates meer zal uitgeven waardoor lekken niet meer worden gedicht. Deze kwetsbaarheden kunnen dus door kwaadwillenden worden misbruikt. Vorige week werden bij de laatste beveiligingsupdate van Microsoft nog diverse kritieke lekken gedicht.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken blijft XP na vandaag wel nog gewoon functioneren. Systemen die nog met XP zijn uitgerust zullen enkel vatbaarder worden voor virussen en aanvallen van hackers omdat lekken niet meer gedicht zullen worden.

Reacties op dit onderwerp