Doorgaan Annuleren

Nieuwe afsluitknop en minder geheugen gebruik in Windows 8.1

29 januari 2014 10:28

Afsluiten of herstarten van computers moet in Windows 8.1 Update 1 nog makkelijker worden met een speciale knop. Ook het geheugen wordt minder belast.

Microsoft zou in Update 1 van Windows 8.1 de opties voor afsluiten of herstarten van computers direct vanaf het startscherm beschikbaar willen maken. Dat blijkt uit gelekte screenshots, schrijft The Verge. Er staat rechtsboven op het startscherm een speciale afsluitknop naast een nieuwe zoekknop.

Een van de kritiekpunten op Windows 8 is dat de opties voor afsluiten en herstarten te veel zitten verborgen in de Charms -balk. Die kritiek wees Microsoft eerder af. Volgens het bedrijf waren in Windows 8 'dezelfde aantal kliks en muisbewegingen nodig' voor afsluiten van een computer als in Windows 7. In Windows 8.1 zijn de afsluitopties sinds kort echter ook op te vragen door met de rechtermuisknop te klikken op de nieuwe Start-knop. Wanneer Microsoft de extra afsluitknop invoert, is niet bekend.

In gelekte screenshots is ook te zien dat het mogelijk wordt om met de rechtermuisknop te klikken op live tiles, waarna een menu verschijnt met opties voor verwijdering of het aanpassen van de grootte. Nu staan die opties in de appbalk aan de onderkant.

Het aanstaande Windows 8.1 Update 1 zou ook optimalisaties bieden waardoor het systeem het geheugen en de harde schijf minder gebruikt, meldt Microsoft-watcher Mary Jo Foley. Door de lagere 'belasting' zou het systeem ook beter op goedkopere tablets draaien.

Windows 8.1 Update 1 verschijnt naar verwachting op 11 maart, voorafgaand aan Microsofts ontwikkelaarsconferentie Build in april. Dan zou Microsoft meer willen vertellen over de verbeteringen die met de komst van Windows 9 zijn te verwachten.

Een van de geruchten is dan het mogelijk wordt om Metro-apps in de desktopmodus te gebruiken als vensters, waarbij ze ook zouden zijn vast te pinnen in de taakbalk. Maar wanneer die functionaliteit verschijnt is onzeker. Het kan ook tot Windows 9 duren


Reacties op dit onderwerp