Doorgaan Annuleren

Windows 8 streeft Vista eindelijk voorbij

01 juli 2013 10:57

Windows 8 is nu groter dan Windows Vista. Het voor touch ontworpen huidige besturingssysteem van Microsoft is populairder dan de eervorige versie.

Windows 8 heeft nu een marktaandeel van 5,10 procent, terwijl het nooit groot aangeslagen Vista op 4,62 procent zit. Dit blijkt uit metingen door marktmonitor Net Applications over de maand juni. In mei had Windows 8 nog 4,27 procent van de markt en Vista 4,51 procent.

De afname in het gebruik van Vista gaat geleidelijk, net zoals de toename voor Windows 8. Begin dit jaar verklaarde fabrikant Microsoft al dat de nieuwste versie een succes is. De licentieverkoop zou net zo goed lopen als die voor versie 7 destijds, stelde topvrouw Tami Reller in januari op elektronicabeurs CES. Feit is dat het Microsoft goede kwartaalcijfers oplevert.

De twee besturingssystemen moeten echter allebei hun directe voorgangers nog voor zich dulden. Windows 7 is momenteel het meestgebruikte besturingssysteem, gevolgd door het oude Windows XP. De kloof is hierbij groot.

Eerstgenoemde is goed voor bijna de helft (44,37 procent) van de markt. Het nog altijd veelgebruikte XP, dat oorspronkelijk in 2001 is uitgekomen, zit qua marktaandeel iets onder Windows 7. Het draait op 37,17 procent van alle computers wereldwijd. In totaal bestrijken alle Windows-versies bij elkaar opgeteld 91,51 procent van de markt.

Reacties op dit onderwerp