Doorgaan Annuleren

Bitlocker: Wat en Hoe

29 juni 2008 12:25

Wat doet BitLocker?
BitLocker dient ervoor om je hele harde schijf onleesbaar te maken voor hackers en computers in je netwerk die toegang willen krijgen tot je schijf. Maar ook andere ge?nstalleerde besturingssystemen (uitgezonderd Vista-versies) krijgen geen toegang meer tot de schijf. Ook heb je een voorgeconfigureerd USB-apparaat of een 40-cijferige code nodig om je computer op te kunnen starten.

Dit is een zeer goede manier om je computer te beveiligen, maar als je de code of het usb-apparaat niet meer hebt of als Windows volledig crasht, kan je niet meer in je bestanden en ben je deze voorgoed kwijt. Zorg dus voor een back-up!

Hoe schakel je het in?
1) Controleer of je computer een TPM heeft. Deze chip kan in de plaats van een USB apparaat de computer zonder code doen opstarten. Dit zal je meteen zien als je in het configuratiescherm op 'BitLocker Stationsversleuteling' klikt.

Als er een melding staat dat je computer GEEN TPM heeft, moet je eerst devolgende tutorail volgen: http://www.tweakwindows.nl/tutorials/windows/669/Bitlocker-gebruiken-zonder-TPM-chip.html
2) Vaste schijven zijn normaal gezien van tevoren niet voorbereid op BitLocker. Windows heeft wel een ingebouwde wizard, die vreemd genoeg niet in de BitLocker - configuratiepagina te vinden is. Je vind deze door in het start menu de zoekfucntie te gebruiken. Tik dan 'hulpprogramma voor bitlocker' in.
3) Voer dan het programma uit. Voorbereiden kan tot maximum 3 uur duren. Maak van tevoren ook een backup voor het geval het mis kan gaan!
4) Als het programma klaar is en de computer opnieuw is opgestart, staat bitlocker nog steeds uit. Maar nu kan je het aanzetten bij 'bitlocker' in het configuratiescherm. Het aanzetten van bitlocker op een station kan lang duren. Dit hangt af van het aantal bestanden die je op je computer hebt staan.

Als ik wel een TPM heb
Als er wel een TPM op je mobo staat, kan je nog steeds kiezen uit 'TPM gebruiken' of 'USB apparaat gebruiken'. Gebruik beter een USB-apparaat, anders heeft de opstartbeveiliging geen zin...

Extra gevolg van BitLocker
Als je extra schijven (interne en externe) met bitlocker beveiligd, kunnen deze niet meer worden gebruikt in andere computers. Bij externe schijven is het dus niet aangeraden om bitlocker op te activeren.

Reacties op dit onderwerp