Doorgaan Annuleren

Windows 8-update gaat Windows 8.1 heten en wordt gratis

15 mei 2013 08:33

De eerste update van Windows 8, met codenaam Windows Blue, wordt gratis voor bestaande gebruikers. De update gaat Windows 8.1 heten.

Dat heeft Tami Reller, verantwoordelijk voor financiƫn en marketing bij de Windows-divisie, dinsdag officieel bevestigd. In een spreekbeurt op een conferentie zei ze dat de update zowel bedoeld is voor Windows 8 als voor Windows RT, de versie voor apparatuur met een ARM-processor. Het is niet duidelijk of de update voor Windows RT dezelfde naam krijgt.

Update straks verkrijgbaar in appstore Microsoft

Gebruikers kunnen Windows 8.1 straks downloaden door in het geblokte startscherm van Windows 8 of Windows RT naar de appstore van Microsoft te gaan, aldus Reller. Ze zei verder dat Windows 8.1 weliswaar meer om het lijf heeft dan de patches die Microsoft maandelijks uitgeeft, maar niet zo'n grote verandering met zich meebrengt als bijvoorbeeld de sprong van Windows 7 naar Windows 8.

Julie Larson-Green, die bij Microsoft leiding geeft aan de ontwikkeling van Windows, gaf vorige week al wat meer bijzonderheden over wat toen nog Windows Blue heette. We weten daardoor dat de definitieve update voor het eind van dit jaar beschikbaar komt en dat Microsoft eind juni een 'preview' zal verspreiden op zijn Build-conferentie voor ontwikkelaars. Deze preview komt niet alleen voor ontwikkelaars beschikbaar maar voor iedereen die de software wil uitproberen.

Nog geen exacte introductiedatum bekend

Reller wilde dinsdag geen exacte introductiedatum voor Windows 8.1 noemen. Ze zei alleen dat OEM's (pc-fabrikanten) voldoende tijd moeten hebben om de update op nieuwe pc's te installeren die nog voor de feestdagen van eind dit jaar in de winkel liggen.

Er zijn nu 70.000 apps in de Windows Store beschikbaar voor Windows 8 en Windows RT, aldus Reller. Ze zei tevreden te zijn met het inmiddels gevarieerde aanbod van Windows 8-apparatuur, waaronder 'convertible' notebooks, all-in-ones, desktop-pc's, laaggeprijsde laptops met aanraakscherm en tablets. Reller benadrukte dat partners van Microsoft werken aan kleinere Windows-tablets met een scherm van 7 tot 8 inch.

Nog onduidelijk of Startknop terugkomt

Ook na de bekendmaking van Reller blijft een aantal vragen onbeantwoord. Het is nog steeds niet duidelijk of Microsoft na alle kritiek het bureaublad van Windows 7 weer in ere herstelt. In Windows 8 ontbreken nu de Startknop en het Startmenu. Evenmin is duidelijk of de ondersteuning van Windows 8.1 langer zal doorlopen dan die van de oorspronkelijke versie.

Reacties op dit onderwerp