Doorgaan Annuleren

Microsoft brengt eind juni testversie van Windows Blue uit

08 mei 2013 10:58

Al langer zwerven er gelekte preview versies van de toekomstige grote update voor Windows 8 op internet. Maar eind juni opent Microsoft de deuren en zal er een eerste publieke Betà verschijnen van de update onder de codename Windows Blue.

De proefversie van het vernieuwde besturingssysteem is dan nog niet af, maar nadert wel voltooiing. Dit geeft het de status van bèta wat Microsoft officieel een 'public preview' noemt. Windows Blue komt dit jaar nog uit, wat naar verwachting komende herfst zal zijn. Microsoft heeft begin deze week laten weten dat meer details de komende weken onthuld worden.

Komende weken

Die details betreffen dan in ieder geval de beschikbaarheid van de definitieve release, volgend op de bèta die eind juni uitkomt. Microsoft brengt de proefversie uit op zijn developersbijeenkomst BUILD die van 26 tot en met 28 juni plaatsvindt in San Francisco. Het is nog niet bekend welke functionele veranderingen Blue brengt, hoewel de verwachtingen hooggespannen zijn. Microsoft zou wijzigingen voor de omstreden touch-interface Metro overwegen, ten gunste van de bekende desktopomgeving en eventueel het aloude Start-menu.

Verder maakt Microsoft in de komende weken bekend wat de prijzen voor Windows Blue worden. In tegenstelling tot voorheen brengt de softwaremaker zijn updates voor Windows niet uit als gratis service packs (SP1, SP2, enzovoorts), maar als betaalde pakketten. Microsoft wil elk jaar een nieuwe, relatief goedkope Windows-release uitbrengen.

Vaker betaalde updates

Dit plan is al geruime tijd in wording. Het volgt hiermee het voorbeeld van Apple dat ook geregeld relatief kleinere updates uitbrengt voor zijn computerbesturingssysteem Mac OS X. Daarvan zijn sinds de eerste release in 2001 nu in totaal negen versies uitgekomen. Van Windows zijn in dat tijdsbestek vier versies verschenen (XP, Vista, 7 en 8).

Reacties op dit onderwerp