Doorgaan Annuleren

100 miljoen Windows 8-licenties verkocht

07 mei 2013 16:00

In de eerste 6 maanden sinds de introductie heeft Microsoft 100 miljoen licenties op Windows 8 verkocht. Dat is ongeveer even veel als van Windows 7 in dezelfde periode.

Dat heeft Microsoft vandaag bekendgemaakt op het bedrijfsblog over Windows. Volgens Tami Reller, financieel directeur van de Windows-clientdivisie, had het resultaat nog beter kunnen zijn als er meer pc’s met een touchscreen verkrijgbaar waren geweest.

Reller verwacht dat het aanbod van pc’s met aanraakschermen vanaf juli verbetert. Dan brengen fabrikanten nieuwe modellen op de markt in de aanloop naar het nieuwe studiejaar. Nog enkele maanden later, als de feestdagen in zicht komen, rekent Microsoft op een ‘compleet assortiment’ van Windows 8-pc’s met uiteenlopende verschijningsvormen, schermformaten en prijzen.

Laatste 40 miljoen licenties vooral op nieuwe pc´s

Windows 8 kwam op 26 oktober 2012 op de markt. In de eerste maand daarna verkocht Microsoft 40 miljoen licenties op het nieuwe besturingssysteem. Op 8 januari volgde de mededeling dat de teller inmiddels op 60 miljoen stond. Tot 26 april zijn daarna is Windows 8 kennelijk nog 40 miljoen keer verkocht.

Volgens Reller gaat het bij die 40 miljoen stuks grotendeels om nieuwe pc’s. Dat klinkt logisch, want eind januari liep de voordelige upgrade-aanbieding af. Potentiële klanten moeten sindsdien de volle mep betalen voor een aparte licentie.

De aantallen die Microsoft noemt hebben betrekking op de verkoop van zogeheten OEM-licenties aan pc-fabrikanten en op upgrades. Licenties van de eerstgenoemde categorie zijn nog niet allemaal in handen van eindgebruikers beland, want voorraden nieuwe pc’s bij distributeurs en winkeliers zijn ook meegeteld. Zodra een nieuwe pc met Windows 8 van de band rolt, wordt hij volgens Reller meegeteld.

Anderzijds zijn de volumelicenties voor grote ondernemingen niet meegeteld. In het blog vermeldt Microsoft niet hoeveel dat er zijn geweest.

Evenmin bekend is of in de cijfers de licenties op Windows RT, het kleine broertje van Windows 8, zijn meegeteld. Windows RT is niet los verkrijgbaar, het wordt door de fabrikant voorgeïnstalleerd op een pc met een ARM-processor. De Surface RT, een tabletcomputer van Microsoft zelf, is het bekendste voorbeeld.

Groot verschil met gebruiksstatistieken

De verkoopcijfers die Microsoft noemt verschillen mijlenver van de gebruiksstatistieken die een onderzoeksbureau als Net Applications maandelijks rapporteert. Net Applications houdt bij welke besturingssystemen zijn geïnstalleerd op de pc’s die worden gebruikt om een selectie van tienduizenden websites te bezoeken. Deze cijfers liggen voor Windows 8 stelselmatig (veel) lager dan voor Windows 7 en zelfs Windows Vista in de vergelijkbare periode sinds de introductie.

Het verschil kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijk is een groot deel van de 100 miljoen licenties nog niet in handen van eindgebruikers gekomen. Een andere mogelijkheid is dat gebruikers ‘downgraden’ naar Windows 7. Dat is zonder extra kosten alleen mogelijk met de zakelijke versies van Windows 8.

Reacties op dit onderwerp