Doorgaan Annuleren

Veiligheid Windows 8 blijkt gebrekkig na test

18 januari 2013 13:50

Hoe veilig is Windows 8 met Windows Defender ingeschakeld? Behoorlijk onveilig, zo blijkt uit een test. Een beveiligingsbedrijf waarschuwt voor de gevaren.

In de ontwikkeling van Windows 8 legde Microsoft flink de nadruk op security. Niet alleen investeerde het bedrijf flink in de expertise van ontwikkelaars, ook werden van experts van buiten op het systeem losgelaten. Het lijkt verspilde moeite.

Uit recent onderzoek blijkt dat Windows 8 van de 100 meest voorkomende malwarevirussen er 15 door laat, ondanks het inschakelen van de eigen Windows Defender software. Dit is enorm riskant, vindt securityexpert Janus Nielsen van MYSecurityCenter. Hij constateert dat Windows 8 een van de meest voorname hackerdoelwitten in 2013 vormt.

Windows 8 wordt eenvoudige prooi

Deze voorspelling ligt in lijn met de conclusies die het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Websense Security Labs in het onlangs verschenen rapport ‘2013 Security Predictions’ trok. Ook zij zien Windows 8 als een aantrekkelijk hapje voor online criminelen. “Microsofts pogingen om een extreem ontwikkelaarsvriendelijk platform neer te zetten hebben de aandacht getrokken van de cybercriminele community. Kwetsbaarheden gaan misbruikt worden”, tekenen de onderzoekers in het rapport op.

“Windows 8 zal populair gaan worden omdat veel gebruikers vanaf Windows 7 naar het nieuwe platform zullen upgraden of een nieuwe computer kopen waarop Windows 8 voorgeïnstalleerd staat. Hoe groter het marktaandeel, hoe aantrekkelijker Windows 8 voor kwaadwillenden wordt. Gecombineerd met het bedenkelijke securityniveau is er genoeg reden om voorzichtig te zijn”, zegt Nielsen.

Windows Defender blijkt niet waterdicht

Hij refereert naar een test van antivirusmaker Bitdefender, die al jaren door de onafhankelijke testsite AV-Test.org geroemd wordt vanwege de beste antivirustechnologie. Bitdefender toonde aan dat Windows 8 (met Windows Defender ingeschakeld) vatbaar is voor 15 procent van de 385 vaak voorkomende malwarevirussen. Een hacker zou met zo’n virus via de achterdeur het besturingssysteem kunnen binnenkomen, een keylogger installeren en zo gevoelige informatie stelen.

MYSecurityCenter gebruikt BitDefender-technologie in zijn eigen antivirusproducten. Het wekt daarom geen verbazing dat Nielsen graag naar deze resultaten refereert. “Met de lancering van Windows 8 heeft Microsoft hun spywarefilter Windows Defender geüpgraded met antivirusdefinities. Ik ben daarom verbaasd door het relatief lage detectieratio.”

Vertrouw niet op enkel Windows Defender

“Natuurlijk is de ingebouwde security van Windows 8 beter dan niets geïnstalleerd hebben, maar het kan mensen sneller het onterechte gevoel van veiligheid geven als ze denken dat Windows 8 hun voor 100 procent tegen malware beschermt. Geen enkel antivirusprogramma biedt die bescherming, maar de ene software blijkt effectiever dan de ander. 15 procent is een te hoog percentage om je veilig te kunnen voelen. Ik denk dat het riskant is Windows 8 zonder aanvullende securityoplossing te gebruiken”, zegt hij. Nielsen waarschuwt wel voor gelijktijdig gebruik van twee verschillende antivirusprogramma’s. Deze kunnen met elkaar in conflict raken.

Reacties op dit onderwerp