Doorgaan Annuleren

Ondersteuning XP kost overheid 3 miljoen

24 april 2014 15:20

De Rijksoverheid heeft in totaal zo’n 3 miljoen euro over voor de verlenging van de ondersteuning van Windows XP, het Microsoft-besturingssysteem. Begin 2015 wil de overheid de transformatie naar een nieuw systeem hebben afgerond.

Dat schrijft minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA).

Het Amerikaanse softwarebedrijf stopte in april met de ondersteuning van het sterk verouderde bestuurssysteem. Sindsdien verschijnen er geen reguliere updates meer. Daardoor is de beveiliging van zowel particuliere als overheidscomputers niet meer gegarandeerd.

Door de verlengde ondersteuning blijven de overheidscomputers verzekerd van beveiliging. Volgens de minister betreft het 'een 'maatwerkcontract' waarmee niet alleen ondersteuning voor Windows XP is verzekerd, maar ook Office 2003 en Exchange 2003'.

Het Rijk heeft geregeld om tot 8 april 2015 extra updates te ontvangen van Microsoft. Begin april draaiden er nog zo'n 40.000 overheidscomputers op het XP-systeem.

De minister benadrukt dat de overheid voldoet aan het advies van de Informatiebeveiligingsdienst, die in oktober 2013 de aanbeveling van het Nationaal Cyber Security Centrum overnam om niet langer meer Windows XP te gebruiken. 'Verreweg de meeste werkplekken zijn inmiddels gemigreerd en het migreren van de overige werkplekken heeft de hoogste prioriteit.'

Direct upgraden naar een nieuw besturingssysteem zou goedkoper zijn. Maar dat is lastig voor de Rijksoverheid: op die manier is namelijk niet alle software compatibel meer.

Reacties op dit onderwerp