Doorgaan Annuleren

Intel wil Windows en Adoid op één systeem

07 januari 2014 16:03

Intel heeft plannen om zowel Windows als Android naast elkaar op één systeem te laten draaien. Dit zal de chipfabrikant komende aankondigen tijdens de gadgetbeurs CES in Las Vegas. Door middel van virtualisatie zal het mogelijk zijn om Android binnen Windows te draaien.

ConcurrentieMicrosoft en Google zijn niet blij met de plannen van Intel. De bedrijven willen elkaar juist beconcurreren op de mobiele markt, en zouden daarom Intels plannen willen dwarsbomen. Er zijn al enkele fabrikanten die laptops en desktops met Android hebben uitgebracht. Samsung en Asus zouden ook tablets met beide systemen willen uitbrengen. Van Asus lekte dit weekend een dual-boot tablet uit.

Intel hoopt met 'Dual OS' meer fabrikanten over te halen om beide systemen aan te bieden aan consumenten. Vooral voor Microsoft is het slecht nieuws: Intel is een van zijn belangrijkste partners. Bovendien wil het bedrij Windows combineren met Windows Phone en uiteindelijke de appstores voor beide systemen samenbrengen.

OptimalisatieIntel bracht eerder al een geporte versie van Android uit die op x86-systemen draait. Intel optimaliseerde ook al zijn Bay Trail-tabletchips om goed met beide besturingssystemen te werken. Vorig jaar kwam Intel ook met de ontwikkelomgeving Beacon Mountain waarmee developers hun apps geschikt kunnen maken voor op Intel-chips gebaseerde Android-systemen.

Bluestacks biedt al langer een Android-emulator onder Windows. In 2012 kwam Asus al met apparaten waarop Bluestacks was voorgeïnstalleerd.

'Windows Phone op Android'

Overigens zou Microsoft juist plannen hebben om Windows Phone als extra systeem op Android-toestellen aan te bieden. Het bedrijf zou hierover met HTC hebben gesproken

Reacties op dit onderwerp