Doorgaan Annuleren

Microsoft neemt groot deel Nokia over

03 september 2013 08:35

Softwaregigant Microsoft neemt een groot deel van de Finse telefoonfabrikant Nokia over. De twee bedrijven hebben de voorgenomen deal met een totale waarde van €5,44 miljard dinsdag bekendgemaakt. Als de aandeelhouders van Nokia en de mededingingsautoriteiten de overname goedkeuren, zal die begin 2014 een feit zijn.

Microsoft levert momenteel met zijn Windows Phone-besturingssysteem de software voor een deel van de mobieltjes van Nokia. Er werd al langere tijd gespeculeerd over een overname.
Voor de apparaten- en dienstenafdeling van Nokia telt Microsoft €3,79 miljard neer. Voor de overige €1,65 miljard mag het Amerikaanse bedrijf de patenten van Nokia gebruiken.
Met de overname hoopt Microsoft de ontwikkeling van mobiele apparaten te versnellen en zijn marktaandeel te vergroten. Zo'n 32.000 mensen die nu nog in dienst zijn van de Finse fabrikant komen op de loonlijst van Microsoft te staan.

De overname is een duidelijk teken van Microsoft dat het bedrijf een plek in het smartphonelandschap cruciaal vindt en dat het lot hiervan niet in de handen mag liggen van losse hardwarepartners zoals Nokia ooit was. Hoewel de Finse telefoonfabrikant al had aangegeven dat het zich exclusief zou bezighouden met het maken van smartphones met de Windows Phone-software, acht de softwaregigant het beter dat het ook de touwtjes omtrent de toestellen zelf in handen heeft.

De rest van Nokia blijft onafhankelijk en gaat verder met het produceren en verkopen van apparatuur voor mobiele netwerken en locatiediensten.
Het lijkt er nu ook op dat Nokia-directeur Stephen Elop hiermee zichzelf in één klap voorop heeft gezet in de race om de positie van algeheel directeur van Microsoft. Huidig CEO Steve Ballmer heeft eind augustus aangegeven binnen 12 maanden te willen vertrekken als er een goede opvolger gevonden wordt. Elop was in het verleden al hoofd van de Office-divisie van de softwarereus.


Reacties op dit onderwerp