Doorgaan Annuleren

Jailbreak maakt desktop-apps op Windows RT mogelijk

07 januari 2013 13:36

Het heeft drie maanden geduurd, maar de eerste jailbreak voor Windows RT is ontwikkeld. De jailbreak zorgt ervoor dat het mogelijk wordt om desktopapplicaties te draaien in Windows RT. Beveiligingsonderzoeker clrokr beweert een werkende jailbreak te hebben ontwikkeld, hij zou een instelling hebben gevonden, die ervoor zorgt dat de desktopapplicaties op Windows RT zijn gelimiteerd tot alleen de ingebouwde en door Microsoft gesigneerde applicaties, zoals Office 2013 RT.

Door deze instelling te wijzigen, kunnen ook niet gesigneerde applicaties in Windows RT worden gedraaid. De jailbreak is op dit nog vrij simpel en wellicht nog makkelijk te repareren door Microsoft. Wat clrokr doet, is de instelling via een exploit in het geheugen plaatsen. Nadeel aan deze methode is echter dat dit elke keer moet gebeuren, na het opstarten. Een simpele oplossing hiervoor zou een script kunnen zijn dat elke keer bij het opstarten draait en de exploit zodoende gelijk activeert.

Microsoft heeft er standaard voor gekozen om desktopapplicaties binnen Windows RT niet toe te staan. Alleen bepaalde Microsoft-applicaties zoals Office 2013 RT draaien binnen de desktopomgeving. De belangrijkste reden hiervoor is dat desktopapplicaties meer vragen van de accu, daarnaast werken alle bestaande desktop-applicaties (x86) niet binnen Windows RT. Ze moeten namelijk specifiek voor ARM-apparaten worden gebouwd.

Microsoft heeft nog niet gereageerd op de jailbreak en het is daarom nog onduidelijk of het actie gaat ondernemen tegen de jailbreak.

Reacties op dit onderwerp